Find vores pakkeløsninger for ventilation

Læs mere

Restsalg af VAGA-produkter

Se de ekstra gode priser

Find vores pakkeløsninger for ventilation

Læs mere

Find vores pakkeløsninger for varmepumper

Se mulighederne

Find gode tilbud på værktøj

Se denne måneds tilbud

Find gode tilbud på el og belysning

Se denne måneds tilbud

Find gode tilbud på VA-varer

Se denne måneds tilbud

Find gode tilbud på beslag

Se denne måneds tilbud
Vis alle produkter

Find vores pakkeløsninger for ventilation

Læs mere

Restsalg af VAGA-produkter

Se de ekstra gode priser

Find vores pakkeløsninger for ventilation

Læs mere

Find vores pakkeløsninger for varmepumper

Se mulighederne

Find gode tilbud på værktøj

Se denne måneds tilbud

Find gode tilbud på el og belysning

Se denne måneds tilbud

Find gode tilbud på VA-varer

Se denne måneds tilbud

Find gode tilbud på beslag

Se denne måneds tilbud
{{'{0} produkter' | aoStringReplace: result.Count}}

Din søgning gav desværre ikke noget resultat

Vi kunne desværre ikke finde noget ud fra søgningen: "{{searchString}}".

Prøv at søge efter nogle andre ord eller find varerne via kategorierne.

Søg varer


Du kan søge efter varenumre, EAN num, produktnavne og lign. 

Sygehus i samlesæt

Rigshospitalet får ultimo 2013 nyt højhus på seks etager opført som modulbyggeri. Det er første gang i Norden, at der bygges så højt med præfabrikerede moduler. Men hos Jytas, der står bag byggeriet, håber man ikke, at det bliver sidste gang.

5.300 m2 sygehus på bare ni måneder. Seks etager med sengestuer, isolationsstuer, ambulatorier, kontorer. Og ikke mindst store elevatorer og en kælder med adgang til det eksisterende tunnelsystem under Riget. Det lyder som en stor mundfuld og et gevaldigt arbejdspres. Det er virksomheden Jytas, der har specialiseret sig i præfabrikerede moduler, som skal levere byggeriet på den korte tid, og projektchef Jan Jensen lægger ikke skjul på, at han er glad for opgaven:
“Byggeriet ved Riget er det mest spændende, vi har haft i Jytas historie. Det er første gang, vi bygger så højt. Med byggeriet ved Riget beviser vi, at man godt kan håndtere modulbyggeri i seks etager – og at det er mindst lige så godt som traditionelt byggeri,” siger Jan Jensen.
Projektchefen håber, at flere bygherrer får øjnene op for modulbyggeri, også når der skal bygges i højden.
“Det kræver bare, at der er plads til, blokvognen med modulerne og kranen. Men når det kan lade sig gøre ved Riget, så kan det altså lade sig gøre alle steder. Der er heller ingen grund til, at de seks etager skal være det maksimale. Vi er klar til at tage udfordringen med at bygge højere, hvis der er nogen, der skulle have lyst til det,” siger Jan Jensen.
“Riget er også et vigtigt byggeri for os, for vi får jo et større markedsområde, og vi vil gerne være med på de større byggerier.”

Specialister i moduler

Jytas med hovedsæde i Galten har specialiseret sig i de præfabrikerede moduler, og kunderne er som hovedregel offentlige bygherrer eller virksomheder, der har brug for at kunne udvide lokalerne inden for en kort tidsfrist.
“Fordelen for bygherren er, at vores byggetid er meget kort. Normalt kan vi stille en ny bygning op – fx et klasselokale eller et kontor – seks til otte uger efter, at vi har fået ordren, hvis blot vi har byggetilladelsen,” forklarer Jan Jensen.
Den slags korte tidsfrister kan opstå, hvis fx en skole har et akut pladsproblem efter en brand – eller hvis en virksomhed har brug for at kunne udvide kontor-faciliteterne med kort varsel.
“Det kan også være, hvis et hospital står foran en større renovering. Så kan man hurtigt opføre en modulbygning, hvor opgaverne kan varetages, imens de eksisterende bygninger renoveres.” 

Kvaliteten er i orden

Jan Jensen forklarer, at byggestandarden med modulerne har gennemgået markante forbedringer, sådan at præfabrikerede moduler i dag er fuldt på højde med traditionelt byggeri, og at modulerne selvfølgelig lever op til bygningsreglementet.
“En af de store fordele er jo, at vi kan samle modulerne i tørvejr på fabrikken, hvor medarbejderne har adgang til det rigtige værktøj og de rigtige materialer. Samtidig har vi ikke problemer med byggefugt. Du skal ikke bruge tid og penge på at udtørre bygningen, førend du kan male eller montere linoleumsgulv,” forklarer Jan Jensen.
Byggeriet ved Rigshospitalet er første gang I bygger så højt – hvilke særlige udfordringer har der været?
“Den største udfordring har været at overholde brandkravene – men vi har selvfølgelig valgt nogle gode løsninger i samarbejde med vores rådgivere og leverandører. Derudover er det også klart, at det er en ekstra udfordring, når der skal monteres i seks etager,” siger Jan Jensen.

Hurtigt byggeri kræver hurtige leverandører

Når der er en meget stram deadline for byggerier a la Rigshospitalets nye bygning, så stiller det også skærpede krav til de leverandører, som Jytas samarbejder med:
“Vi forventer, at vi får god sparring med vores leverandører. Og selvfølgelig at de leverer hurtigt. Når vi skal kunne levere en bygning på otte uger, kan det selvfølgelig ikke nytte noget, hvis vores leverandør har en leveringstid på seks uger. De skal levere med det samme. Derfor bruger vi partnere, som vi ved, har leveringssikkerhed. Samtidig er det vigtigt, at vi får råd og vejledning. Altså, at vores leverandører kommer med input til nye produkter, som i næste led også forbedrer vores produkt,” siger Jan Jensen.

FAKTA
  • Modulbyggeriet ved Rigshospitalet er på 5600 m2 – fordelt på seks etager.
  • I alt er der 108 moduler i byggeriet – hvert modul vejer ca. 10 tons.
  • Modulerne fabrikeres i Jytas produktionshaller i Galten, før de transporteres til byggepladsen og hejses på plads.
  • Modulerne er 90 % færdige, når de afsendes.
  • Selve opførelsen varer blot fire måneder.
  • Jytas har valgt AO som leverandør af bl.a. rengøringsvenlige radiatorer, armaturer mm. til byggeriet ved Rigshospitalet.

 

Andre artikler om byggerier

Danmarks største byggeplads (september 2015)
De bygger Københavns nye forsamlingshus (marts 2015)
Til tops på Københavns nye bjergtinder (marts 2015)
Slagtehuset (december 2013)
En tunnel under de store udfordringer (september 2013)