Det kræver både en god fodbolddommer og fingerspidsfornemmelse at dømme firmafodbold. Vi har talt med en af de mest erfarne fyraftensdommere i Danmark.
Stemningen var fortættet til indendørsstævnet i Østrig. Hallen var pakket til et internationalt stævne, der fik det bedste og det værste frem i de unge spillere.
En italiensk spiller havde mere travlt med at udfordre den danske dommer, Michael Kofoed, end sine modspillere. Spilleren blev ved med at diskutere dommerens kendelser og havde direkte kurs mod et rødt kort. En udvisning lå lige for og dermed en dum kollektiv afstraffelse af hele det italienske hold.
I stedet fangede den danske dommers øjne i et splitsekund den italienske bænk, og Michael Kofoed trillede sine to pegefingre rundt om hinanden i det tegnsprog, der på tværs af sportsgrene og kulturer betyder udskiftning. 10 sekunder senere var den italienske spiller taget ud og sad på bænken og surmulede, mens holdkammeraterne undgik en dum kollektiv straf. Og kampen kunne forsætte uden den undertalssituation, der så hurtigt kan tage spændingen ud af en futsal-kamp.
Den slags er ikke noget, man kan læse om i fodbolddommernes lærebøger. Men det er ikke desto mindre et rigtig godt billede på Michael Kofoeds filosofi som fodbolddommer. Når der nu ikke er tale om hverken VM eller Champions League, er det tilladt at bøje reglerne lidt, så alle får den bedst mulige oplevelse.
”I den situation tager jeg jo en chance. For hvis de ikke ser mig ude på bænken, så ligner man en idiot. For så sker jo ikke noget. Men når det lykkes, undgår jeg jo at straffe hele holdet på en dum måde. Men der var også en af mine østrigske kolleger, som i øvrigt netop er blevet kvindelig FIFA-dommer, der smilende rystede på hovedet og spurgte om, hvordan jeg turde gøre det,” fortæller Michael Kofoed med et smil. Vi har mødt ham til en snak om fodbolddommere og fodbold i almindelighed og firmafodbold i særdeleshed.
”De fleste kan man snakke med undervejs. Der skal være plads til et smil, så længe de ved, at smilet forsvinder, hvis man går over stregen. Det er den slags fodbolddommere, jeg selv godt kan lide,” siger Michael Kofoed.
Firmaets mand
Der er ikke mange, der kender den danske fyraftensfodbold bedre end 42-årige Michael Kofoed. I over 10 år har han været formand for fodboldafdelingen under Firmaidræt Storkøbenhavn, hvor han er med til at organisere turneringer for op mod til 240 firmahold. Han dømte sin første fodboldkamp som 12-årig, og selv om det er blevet til tusindvis af både fodbold- og håndboldkampe i forskellige turneringer og en finale i verdensmesterskabet for hjemløse, har firmabolden en særlig plads i hans hjerte.
”I dag vil jeg faktisk hellere ud til de små stævner end klubkampe, som jeg ofte er det med den tidligere topdommer i Danmark Villy Nielsen. Det er jo det sociale i det. Jeg er med, fordi jeg synes, at det er sjovt og hyggeligt. Og det er det, firmafodbold handler om,” siger han.
Selv om der både er godt gang i syvmandsturneringerne om sommeren og indendørsturneringerne om vinteren, kan der dog komme lidt panderynker, når det handler om firmafodboldens fremtid. Antallet af firmahold daler ganske langsomt, og der er ikke længere kamp om pladserne på de hold, der stiller op.
”Tiderne har ændret sig rigtig, rigtig meget. Det hele handler om mig, mig og mig selv, og man er ikke så forpligtet af fællesskabet længere. Så selv om det kun er syv-mands-fodbold, kæmper holdlederne med at stille hold. På dagen er der altid én, der ringer – eller sms’er; det er jo så dejligt let – om at de ikke kan alligevel. Der er lige dukket noget op med kæresten. Og hvis der er to-tre, der har det på den måde, så bliver det jo svært at stille hold,” siger han.
Vejen frem er at lære unge håndværkere og andre på arbejdsmarkedet om glæden og sammenholdet i firmafodbolden fra starten af. Og derfor er Dansk Firmaidræts Forbund engageret i at få idræt ud på erhvervsskolerne med en national fodboldturnering i et projekt, der både skal få de unge i gang med at dyrke idræt og mindske fraværet og lære dem om sundhed.
”Hvis du starter en erhvervsuddannelse – og måske ikke lige drømmer om at sidde på skolebænken – kan det jo godt være en motivation, at man kan samles om for eksempel fodbold.”
Hverken værre eller bedre
Ligesom spillerne i firmafodbolden stiller op for sjov, er det også hyggen og sammenholdet, der får Michael Kofoed til at stille op aften efter aften og weekend efter weekend. Arbejdet bliver betalt med masser af gode oplevelser – og kun udgifterne bliver betalt i kroner og øre. Men selv om man ofte hører om trusler og aggressioner mod fodbolddommere, er det ikke noget, der fylder alt for meget. I hvert fald ikke for Michael Kofoed.
”Jeg synes ikke, at det er blevet værre med aggressive spillere. Men det er helt sikkert heller ikke blevet aftagende. Og der er mange kolleger, der siger, at det bliver sværere. Men jeg tænker, at det handler om at følge med tiden. Og man misser måske nogle ting, når man bliver ældre – for eksempel
i måden, man taler sammen på. Det gælder lige om at fange tonen. Og selvfølgelig sige fra, når det går over stregen,” siger Michael Kofoed.
Selv kan han kun nævne et par episoder i de mange år som fodbolddommer, hvor der var optræk til ballade. Men Michael, der er to meter høj, er svær at ryste. Og han er typen, der hæfter sig mest ved de positive oplevelser.
”Der kan altid opstå situationer, hvor tingene bliver lidt optrappede. Jeg er ret god til at få tingene ned på jorden igen. Og jeg husker mest de gode ting. Men jeg har det lidt ligesom Michael Laudrup: Den dag, det ikke er sjovt længere, stopper jeg,” slutter firmafodboldens Collina.
ER DER FORSKEL PÅ HÅNDVÆRKERE OG KONTORFOLK PÅ EN FODBOLDBANE?Nej. Det synes jeg ikke. I gamle dage var der stor forskel. Der var også flere spændinger mellem funktionærer og arbejdere. Og det er måske årsagen til, at der dengang var to forskellige firmaforbund i København, der nu er lagt sammen. På et tidspunkt var der et rederi, som skrev ind, at ”det var blevet hårdt”. Men der var sket det, at de var blevet gamle. Jeg synes ikke, at der er forskel, og så er det jo i sidste ende op til os dommere at holde det ”hårde spil” nede. HAR SPILLERNE FOR HØJE FORVENTNINGER TIL DOMMERNE I FIRMAFODBOLD?Det står nok mål med deres egen overforventninger. For tit tror hjernen, at den kan én ting, men benene kan noget andet. Og det har noget med de dommere, vi har hos os, at gøre. HJEMLØSE-VMMichael Kofoed har haft fornøjelsen af at dømme både en VM-åbningskamp og en VMfinale. Godt nok ”kun” i VM for hjemløse – men tjansen som dommer ved hjemløsefodbold har givet store oplevelser og rejser rundt til både hele Europa og Sydamerika. |
Andre artikler om AO Cup
Snart tid til håndværkerbold (oktober 2015)
Dramatik da jyderne tog AO Cup (marts 2015)
AO Cup 15 – et brag af en fodboldturnering! (februar 2015)
Så blev finalisterne til AO CUP 15 fundet! (januar 2015)
Så er der fodbold! (januar 2015)
AO Cup Aarhus (november 2014)
AO Cup 2014/2015 (juni 2014)